option
Questions
ayuda
daypo
search.php
ERASED TEST, YOU MAY BE INTERESTED ON CHE SZU 1000-1050
COMMENTS STATISTICS RECORDS
TAKE THE TEST
Title of test:
CHE SZU 1000-1050

Description:
Chemia LF SZU

Author:
R
Other tests from this author

Creation Date:
01/05/2024

Category: Science

Number of questions: 50
Share the Test:
New CommentNuevo Comentario
No comments about this test.
Content:
1001. O ligazach a lyazach plati: Ligazy katalyzuju syntezu dvoch substratov v prítomnosti ATP Ligazy katalyzuju syntezu dvoch substratov v prítomnosti NAD+ Lyazy nehydrolyticky stiepia vazbu medzi atomami uhlika lyazy a ligazy mozu katalyzovat rovnake typy reakcií .
1002. V oboch danych koenzymoch oxidoreduktaz: NAD+, FAD sa nachádza: Pyridin Purin Vitamin PP Riboza.
1003. Nukleove kyseliny: Zodpovedaju za organizaciu a reprodukciu zivej hmoty Su polypeptidy Obsahujú kyslu, neutralnu a zasaditu zlozku Su biomakromolekulove látky a ich strukturnou jednotkou su peptidy .
1004. DNA sa lisi od RNA : Len obsahom pentozy, DNA obsahuje deoxyribozu a RNA ribozu Vyskytom v bunkovom jadre obsahom dusikatych baz štruktúrou .
1005. O zlozeni nukleotidu plati: obsahuje H3PO4 naviazanu fosfoesterovou vazbou na purinovu alebo pyrimidinovu bazu Baza sa viaze N-glykozidovou vazbou na prvý uhlik pentozy pentoza sa viaze fosfoesterovou vazbou na kyselinu fosforecnu kysla a zasadita zlozka nukleotidu sa viaze amidovou vazbou.
1006. Polynukleotid vznika: kondenzaciou nukleotidov polymerizaciou nukleotidov tak, že nukleotidy sa navzajom viazu 3',5' - fosfodiestovou vazbou polyadiciou nukleozidov.
1007. Nukleotidy a nukleozidy: sa lisia obsahom kyslej zlozky v bunkach sa nachádzajú aj volne a plnia rôzne funkcie sa nenachádzajú volne v bunkach vo svojich molekulach maju zasadite bazy viazane makroergickou vazbou, preto mozu prenasat v organizme energiu.
1008. ATP: je adenozintrifosfat a v organizme pri biochemickych procesoch prenáša energiu Uvoľňuje energiu stiepenim N-glykozidovej vazby Uvolnuje energiu podla schémy ATP--> ADP--> AMP, pricom sa odstiepia dve molekuly H3PO4 Obsahuje tri makroergicke vazby.
1009. Kyselina H3PO4: je súčasťou molekuly AMP, NAD+ Je to trojsytna stredne silna kyselina, tvori len 2 typy soli: fosforecnany a hydrogenfosforecnany Je zlozkou membranovych lipidov a súčasťou nukleovych kyselín Ma vyznam v metabolizme sacharidov .
1010. Makroergicke zlúčeniny: Su napr. ATP,GTP,NAD+,FAD obsahujú v molekule makroergicku vazbu uvolnuju energiu pri hydrolytickom stiepeni fosfoesterovej vazby su napr. ATP,GTP, acetyl-CoA.
1011. O štruktúre DNA plati: primarna struktura je dana sekvenciou nukletidov, ktoré su viazane intramolekulovou 3',5'-fosfodiesterovou vazbou porucha v poradi nukleotidov spôsobuje geneticke mutacie obsahuje štyri typy nukleotidov: adeninovy, cytozinovy, guaninovy a uracilovy ma podobnu primarnu, sekundarnu, terciarnu a kvarternu štruktúru ako proteíny .
1012. Komplementarita baz: je dana prítomnosťou charakteristikych skupin baz, medzi ktorými sa môžu tvoriť vodikove vazby znamena, že medzi adeninom a cytozinom sa tvoria vzdy dve vodikove väzby znamená, ze cytozina guanin sa navzajom spajaju tromi vodikovymi vazbami Znamená znamenitelnost castu retazca DNA castou retazca mRNA.
1013. Vyberte nesprávny vyrok: komplementaritu baz sa uplatňuje medzi kodonom a antikodonom v procese proteosyntezy kodon a antikodon sa viazu esterovou vazbou v makromolekule DNA je vždy pomer baz A: U = 1:1 na komplementarite baz je zalozena transkripcia .
1014. Sekundarna štruktúra DNA : je dvojitý α-helix je podmienena komplementaritou purinovych a pyridinovych baz vznika vytvorenim vodikovych vazieb medzi purinovymi a pyrimidinovymi dusikatymi bazami dvoch polynukleotidovych reťazcov je tvorená vodikovymi vazbami, van der Waalsovym silami a disulfidovymi vazbami .
1015. Súčasťou DNA nie je: guanidin guanin riboza kyselina trihydrogenfosforecna.
1016. Medzi nukleozidy nepatrí (otazka rozlisuje nukleozidy a deoxynukleozidy) adenozin tymidin guanidin uridin.
1017. Mediatorova RNA (mRNA): vznika v cytoplazme ma štruktúru dvojitého α-helixu obsahuje adenin, guanin, cytozin a tymin Je jednovlaknova a tvori sa v bunkovom jadre .
1018. Transferova RNA(tRNA): ma sekundarnu strukturu,,datelinoveho listu" Pri transkripcii prenasa nukleotidy na miesto tvorby mediatorovej RNA na dlhsom konci ma vzdy triplet CCA, na ktorý sa viaze aminokyselina Obsahuje kodon.
1019. Vyberte správne vyroky o RNA: ma mRNA sa nachádzajú kodony sekundárna štruktúra rRNA je dvojity α-helix a v miestach, kde je porusena komplementarita baz sa tvoria ovalne vybezky, laloky rRNA sa tvorí v ribozomoch rRNA je len dvojvlaknova .
1020. tRNA: ma vzdy na jednom z koncov adeninovy nukleotid pri translacii ma aminokyselínu naviazanu esterovou vazbou na tretom uhlíku ribozy adeninoveho nukleotidu koncoveho tripletu CCA pri translacii ma aminokyselina naviazanu esterovou vazbou na antikodon pri translacii ma aminokyselinu naviazanu esterovou vazbou na prvom uhlíku ribozy adeninoveho nukleotidu koncového tripletu CCA.
1021. Transkripcia: Je preklad poradia nukleotidov do poradia aminokyselin je prepis genetickej informácie z DNA na mRNA na základe komplementarity baz prebieha v bunkovom jadre prebieha aj v cytoplazme .
1022. Aminoacyl-tRNA vznika: tak, že na dlhsom konci tRNA sa aktivovana aminokyselina naviaze na posledný adeninovy nukleodid esterovou vazbou na tretí uhlik ribozy Naviazanim aktivovanej aminokyseliny na antikodon naviazanim aminokyseliny amidovou vazbou na kyselinu fosforecnu posledného nukleotidu Naviazanim aminokyseliny N-glykozidovou vazbou na adenin posledneho nukleotidu dlhšieho ramienka.
1023 Translacia: je preklad poradia nukleotidov do poradia aminokyselin peptidoveho reťazca Zacina vždy na štart kodone AUG Na začiatku translacie sa metionyl-tRNA nachádza na peptidylovom mieste ribozomu Medzi iniciatorom a start kodonom sa vytvorí peptidova vazba.
1024. O peptidylovom (P) a aminoacylovom (A) mieste ribozomu mozeme povedať: peptidylove miesto P je miesto, kde sa nachádza iniciator alebo tRNA s narastajúcim peptidovym reťazcom acylove miesto A obsadzuje vždy nový aminoacyl- tRNA pri elongacii musí byť v ribozome obsadene len P miesto P miesto sa v priebehu elongacie meni na A miesto .
1025. O elongacii plati: je predlzovanie peptidoveho reťazca je predlzovanie mRNA pri elongacii musi byt obsadene P aj A miesto ribozomu je časť transkripcie .
1026. Terminacia je: ukoncenie transkripcie Dana prítomnostou stop kodonov, ku ktorým nie je komplementarny ziadny antikodon dej, pri ktorom terminacne faktory uvolnia vzniknuty peptidovy retazec zaverecna faza tvorby mRNA.
1027. Start kodon je: UAA UGA AUG GUA.
1028. Štart kodon: je iniciacny kodon Určuje naviazanie metionyl-tRNA na mRNA urcuje naviazanie metionyl-tRNA na rRNA nie je komplementarny k žiadnemu kodonu, len dodava energiu na translaciu.
1029. Stop kodony su: UAA, AUG,UGA UAA, UAG UGA nie sú komplementarne k žiadnemu antikodonu komplementarne len k metionyl - tRNA.
1030. Geneticka informacia bunky človeka je zakodovana v: histonoch chromozomoch tRNA DNA.
1031. O antikodone platí: nenachádza sa v DNA ale v mRNA sklada sa z troch pyrimidinovych alebo dvoch purinovych nukleotidov urcuje poradie aminokyselin v mRNA vodikovymi vazbami sa viaze na kodon v mRNA.
1032. Metabolicka draha: je subor biochemickych reakcií, ktore na seba nadvazuju Je subor reakcií, pricom produkt jednej reakcie je východiskovou latkou nasledujucej reakcie je napríklad reakcia neutralizacie alebo komplexotvornej reakcie je vždy vratna.
1033. Metabolicke drahy mozu byt: len anabolicke, pri ktorých z jednoduchých latok vznikaju latky zlozite, napr. proteosynteza len katabolicke, pri ktorých sa zlozite latky v organizme rozkladaju za vzniku energie anabolicke, katabolicke a amfibolicke redoxne a hydrolyticke .
1034. Medzi amfibolicke reakcie zaraďujeme: tvorbu glykogenu glykolyzu β-oxidaciu mastných kyselín transaminaciu.
1035. Vyberte správne tvrdenie: gibbsova energia je energia využiteľná aj na mechanickú prácu prenos voľnej energie zabezpecuju makroergicke zluceniny, napr. ATP, NAD, GTP Amfibolicke reakcie nemaju výraznejši energeticky prinos pre organizmus katabolicky rozklad prebieha vzdy az po aktivácii substratu a takto je regulovana premena substrátu na produkt.
1036. Mechanizmus redoxnych dejov je zalozeny na prenose: atomov vodika na pyridinovom jadre NAD+ atomov vodika na purinovom jadre NAD+ Atomov vodika na pyrimidinovom jadre NAD+ atomov vodika na purinovom jadre NADP.
1037. Endergonicke procesy: prebiehaju len v anaerobnych podmienkach prebiehaju len pri znizenej teplote Sú napríklad anabolicke metabolicke drahy ziskavaju energiu stiepenim makroergickych vazieb.
1038. O exergonickych a exotermickych reakciách plati: nelisia sa nicim v obidvoch typoch sa uvolnuje teplo, ale exergonicke reakcie prebiehajú len v živých sustavach pri exergonickych reakciach sa uvoľňuje Gibssova energia, ktorá sa uklada do ATP pri exotermickych reakciách sa uvolnuje reakcne teplo, ktoré sustava odovzda okoliu.
1039 . Degredacia zivin prijimanych v potrave: nastáva priamo v bunkach za vzniku acetyl-CoA zacina uz v ustnej dutine, kde enzymy stiepia bielkoviny a sacharidy Zacina v tenkom čreve a pokračuje v hrubom čreve Sacharidov zacina v ústach, tukov a bielkovín v zaludku a pokracuje v tenkom creve .
1040. Krebsov cyklus: prebieha v mitochondriach, kde sa nachádzajú enzymy a koenzymy oxidoreduktaz prebieha v ribozomoch ma katabolicky efekt, ale napriek tomu patri medzi amfibolicke metabolicke drahy Sluzi organizme ako hlavný zdroj na ziskavanie energie.
1041. Význam citratoveho cyklu pre organizmus je v tom, ze: medziprodukty cyklu organizmus vyuziva napr. na tvorbu neesencialnych aminokyselín vznikajú redukovane koenzymy NADH a FADH2 je hlavný zdroj energie pre cely organizmus je zdroj kyseliny citrónovej .
1042. V citratovom cykle prebiehajú reakcie: fosforylacie deaminacie dehydrogenacie dekarboxylacie.
1043. O citratovom cykle plati: Zacina kondenzaciou acetyl-CoA s kyselinou oxaloctovou kondenzaciou acetyl-CoA s kyselinou oxaloctovou vzniká kyselina citrónová kyselina citronova v cykle hydrolyzuje na kyselinu 2-oxoglutarovu dehydrogenaciou a dekarboxylaciou kyseliny 2-oxoglutarovej vzniká priamo kyselina oxaloctova .
1044. Citratovy cyklus: Prebieha v cytoplazme prebieha v mitochondriach je lokalizovany v ribozomoch prebieha aj v bunkovom jadre.
1045. Ocl citratovom cykle plati: dehydrogenaciou a dekarboxylaciou kyseliny vznika kyselina 2-oxoglutarova konecnym produktom cyklu je voda a energia výsledným produktom Krebsovho cyklu je kyselina oxaloctova je hlavným zdrojom energie pre organizmus .
O význame citratoveho cyklu plati: z medziproduktov, citratoveho cyklu môže v organizme vzniknúť napríklad neesencialne aminokyseliny, glukoza je zdrojom redukovanych koenzýmoch je zdroj kyseliny citrónovej vznika 8 molekúl ATP.
1047. KOR- koncovy oxidačný reťazec je: Lokalizovany na vnútornej membráne mitochondrii Postupny prenos atomov vodika z oxidovanych koenzymov a prenos elektronov cez cytochromy na kyslik postupný prenos vodikov z redukovanych koenzýmoch, prenos elektronov cez cytochromy na kyslik transportovany do buniek hemoglobínom a jeho nasledna reakcia s voľnými protonmi za vzniku vody lokalizovany v cytoplazme.
1048. Vyberte správne tvrdenie o dýchacom reťazci: postupný prenos elektrónov z atomov vodika na kyslik cez system cytochromov umoznuje bunke uvolnenu energiu využiť na tvorbu ATP Ak by doslo k priamemu prenosu elektronov z vodika na kyslík, uvoľnila by sa taká velka energia, ze bunka by ju nedokazala ulozit do ATP a celá by sa premenila na teplo nie je potrebný postupný prenos elektrónov z vodika na kyslík, lebo reakcia je amfibolicka redukovane koenzymy NAD+ a FAD sa oxiduju v koncovom oxidacnom retazci na NADP+ a FADH2.
1049. Pry glykolyze dochádza k: fosforylacii glukozy v prítomnosti voľnej kyseliny H3PO4 aktivacii a fosforylacii glukozy v prítomnosti ATP, aby sa zabranilo jej prechodu cez membránu vzniku glukoza -6-fosfatu izomeracii glukozy na galaktozu.
1050. Glykolyza: prebieha v mitochondriach je lokalizovana v cytoplazme je lokalizovana v ribozomoch prebieha aj v bunkovom jadre .
Report abuse